1. Forum
 2. Debatten
 3. Studie og job
 4. Tanken om universitet giver mig angst

Tanken om universitet giver mig angst

Emma3683

Emma3683

44 indlæg
 • Skrevet
Hej piger. Sagen er den, at jeg forhåbenligt skal starte på uni efter sommerferien 18. Jeg vil være 21 år gammel til den tid, og jeg glæder mig til at være færdig med universitetet når jeg er 24. Jeg har altid ønsket mig at studere i aalborg, men den uddannelse jeg har valgt bliver kun udbudt i Århus. Det er som sådan også udemærket, og jeg har tænkt mig at søge på trods af det. Men jeg har kigget lidt rundt i forhold til lejlighed, osv osv. Jeg kan slet ikke overskue at skulle betale en så dyr husleje på SU. Man får ikke meget information om boliggarantien inde på Århus universitets hjemmeside. Man bliver tilbudt en bolig som ny studerende, hvilket er rigtig godt. Men de skriver intet om hvilket prisleje. Og man SKAL sige ja, ellers bliver man smidt om i køen igen. Hvad nu hvis man bliver tilbudt en til f.eks. 4500? det har ingen på SU råd til, og så må man jo sige nej. og så står man HELT uden tag over hovedet. Jeg er ikke fra Århus, så jeg kan ikke lige få min familie til at hjælpe mig med at flytte hele tiden. Og det virker bare som om det er meget unødvendigt stress oveni en allerede stresset studiestart.. Har i studeret i Århus, hvad gjorde i med bolig? Jeg ved godt at et kollegieværelse er en mulighed, men jeg kan ikke helt finde ud af hvordan jeg har det med at dele køkken og bad med så mange andre mennesker, det gjorde jeg jo da jeg gik på efterskole, og jeg brød mig ikke særlig meget om det. Jeg kan bare mærke at når jeg tænker på det hele, alt stressen forbundet med boligsøgning som studerende, at så får jeg bare lyst til at begrave mig selv og aldrig få en uddannelse. ALLE råd og erfaringer med studie i Århus, lejlighed, SU osv. er virkelig velkomne..
gitte345

gitte345

557 indlæg
 • Skrevet
Du er nødt til at tage det som det kommer og ikke allerede tænke wors case scenario med bolig allerede nu. Man kan altid få en lejlighed/et værelse på Skjoldhøjkollegiet, som er godt eller forfærdeligt alt efter hvilken opgang, man havner i (man kan ønske en opgang, så man kan jo tage derud og kigge sig omkring og ringe på de forskellige steder). Så kan du bo der i starten. Det er sjovt at bo på kollegie og de har deres egen bar, det er også sjovt! 100/200 studerende samles der hver weekend. Og så er det tæt på Brabrand Sø som er super smuk. Men der er også opgange med kriminelle og sociale tilfælde, så dem skal du lige undgå. Der er ikke rigitg nogen, der flytter til Århus lige til studiestart og finder et værelse til 3000 kr. Det er virkelig svært de første 4 mdr, til jul er der bedre mulighed for at finde noget andet, da ingen gider flytte til jul og nytår. Men mon ikke, du kan overleve på et dårligt kollegie i den tid. Man har eget bad og toilet men deler køkken med de andre på værelserne. I lejlighederne har man sit eget. Jeg synes, det hører med til at være ung og voksen at man prøver at bo nogle mindre heldige steder og ser, at det overlever man også.
gitte345

gitte345

557 indlæg
 • Skrevet
Og hvordan kan du være færdig allerede efter 3 år? Det er vel en bachelor så? Er du sikker på, at du skal læse på uni hvis du allerede glæder dig til at være færdig? (og bachelor er vel ikke rigtig færdig)?
xxmahaloxx

xxmahaloxx

1021 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret
Studiestart er stressende - specielt når man samtidig står og skal flytte hjemmefra. Sådan er det for alle. Det er et ræs. Og stort set alle studiebyer har mangel på studieboliger til overkommelige priser. Du er simpelthen nødt til at indstille dig på at skulle gå på kompromis med nogle ting - du får ikke en toplækker 50 kvm lejlighed med altan, stort køkken, bad, central placering osv. til 3.000 kr. Min bror studerer i Århus. Han bor i delelejlighed på 50 kvm og giver 3.000 for et værelse på 12 kvm. De er to der så deler køkken og bad. Badeværelset skal man næsten bakke ind i og du kan sidde på toilettet mens du bruser. Men sådan er forholdene ofte når man vælger at bo i de store studiebyer. Han fandt lejligheden tilfældigt i slutningen af juli måned og kunne heldigvis flytte ind inden studiestart. Mange af hans venner giver 4.000 for værelser på samme størrelse. Jeg læste i Odense og fik også først selv lejlighed i slutningen af juli. Jeg var utrolig heldig. Søgte aktivt på boligportalen og blev kontakten af en ældre mand der ønskede at udleje sin lejlighed til studerende så fik en fin lejlighed på 70 kvm til 3800 om måneden. Anyhow, du er simpelthen nødt til at indstille dig på at det bare er sådan det er. Gøre hvad du kan for at forbedre din situation (søge aktivt, finde studiejob osv) og evt overveje SU-lån hvis alt andet fejler. Men det er livet som studerende i storbyen: små lejligheder til overpriser.
Emma3683

Emma3683

44 indlæg
Ja, det er jeg faktisk ''sikker på'' jeg skal :-) jeg glæder mig til at komme ud på arbejdsmarkedet, og at være færdig med at studere. Bare fordi man ikke jubler over at skulle leve af havregrød i tre år, så er det ikke ens betydning med at man ikke er i stand til at gå på universitetet. Og i øvrigt er det langt fra alle, som vælger at læse en kandidat efter sin bachelor. Man kan godt starte karriere på baggrund af en bachelor. Men SUPER brugbar og løftende kommentar, tak for det :)
chikua

chikua

487 indlæg
 • Skrevet
Du snakker om det stress fra studiestart og boligaøgning, som om at der en speciel følelse forbundet til det. Hverken studiestart og boligsøgning behøves at være stressende. Angående kollegie. Nogen gange, så må man tage det der er også selvom man ikke kan lide udvalget. Hvis du kan få et kollegie, så det vel en fin start?
gitte345

gitte345

557 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret
Du er sur over mit svar. Det må du så være. Jeg brugte tid på det:). Vil bare minde om, at du tænker på jobbet BAGEFTER, inden du overhovedet er startet på studiet og du tænker på bolig og frygter at bo på kollegie, hvor du i stedet kunne fokusere på dit nye spændende liv med fester, nye venner, udvikling for dig selv. Det er ret angstpræget. Tag det dag for dag, ellers får du det hårdt på studiet. Den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen boede på samme kollegie som mig (altså ikke samtidig:). Han delte dermed køkken med 24 mennesker i sin studietid. Hvis det var fint nok til ham, kunne det måske også være fint nok til andre. Det er sundt at leve uluksuriøst i en periode, så sætter man mere pris på sit liv efterfølgende.
laurabs

laurabs

398 indlæg
 • Skrevet
Jeg bor selv i Århus og har boet her hele min studietid (jeg er kandidatstuderende på AU). Det er lidt et ræs, men det skal nok gå. Mit forslag er at være meget aktiv og opsøgende på facebook-grupper, hvor der bliver opslået værelser til leje i Århus (det er for tidligt at søge lige nu btw). Der kan man få et værelse med ret kort varsel, hvis man er lidt vaks. Prøv at være original og humoristisk i dit opslag (med billede af dig), så du kan få opmærksomhed i havet af søgende. Det handler om at skille sig ud og ligne en, man gerne vil bo med :) Hvis du er meget sikker på at komme ind på din uddannelse, vil jeg råde dig til at flytte til Århus FØR boligræset begynder, hvis det kan lade sig gøre. Det gjorde jeg og så kan man starte på universitetet i slut-august helt uden den bekymring. Derudover vil jeg kraftigt råde dig til ikke at være kræsen - hverken hvad angår et værelse i bofællesskab eller kollegie. Søg udenfor centrum og nyd cykelturen op til uni (Risskov, Højbjerg, Brabrand, Viby osv). Det kan virkelig betale sig økonomisk! Hvis du bliver tilbudt et lidt for dyrt værelse (4000 + kr), så sig ja for en tid og tag et arbejde eller SU-lån indtil du kan komme videre til noget andet og billigere. Sig også endelig ja til fremleje, selvom det er træls at skulle flytte rimelig ofte. Jeg forstår helt sikkert dine følelser omkring kollegium, men igen - du kan godt overleve det i en periode. Derudover skal det også siges, at der i de første 3 måneder bliver tilbudt ophold i barakker til dem, der slet ikke kan finde et sted at bo. Det kan være helt fint indtil man finder et andet sted. Og sidst, men ikke mindst - det er for tidligt at stresse :) Tag det roligt! Vi finder alle sammen et sted at bo på et eller andet tidspunkt.
Lani

Lani

64 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret
Jeg studerer en kandidatuddannelse på Aarhus universitet og bor på kollegie. Jeg deler køkken og bad med én anden pige og er egentlig udmærket tilfreds. Læste bachelor i Kbh og havde egen studielejlighed og vil helt ærligt sige at jeg meget bedre kunne lide at bo selv, men man må jo gribe de muligheder der er. Jeg fik bolig gennem boliggarantien (men først 2 mdr inde i uddannelsen, så boede på Airbnb i starten). Min husleje er 3000 kr (inkl vand, el, varme og internet) og det ligger kun 1,5km fra universitetet. Ellers så må du skrive dig op til boliger længere uden for byen, der kan du få en bolig selv til en fornuftig pris - så må man jo så leve med busturen. Har fx en studieveninde der bor i Beder, i en fin lejlighed med meget billig husleje! Det tager en halv time i bus ind til byen. Men får du bolig gennem boliggarantien vil du stadig være skrevet op til andre steder, på den almindelige venteliste (hvis du husker at fornye osv.). Så kan du jo flytte senere, hvis du ikke kan leve med roommates og fælles køkken.