1. Forum
 2. Debatten
 3. Sundhed
 4. Kunsten at få hjælp af en læge

Kunsten at få hjælp af en læge

CCW

CCW

25 indlæg
 • Skrevet
Hvordan gør man? Jeg har lige været til læge for at få svar en pokkers masse prøver. Han gennemgik bare ikke tallene med mig, og jeg fik ikke spurgt ind til dem, han viste mig dem heller ikke. Det er 3. gang inden for de sidste 5 år, jeg henvender mig med træthed og forvirring i en sådan grad at det forstyrre min hverdag - hver dag. De første 2 gange fik jeg en henvisning til en psykolog. Denne gang gad jeg ikke snakke om det, jeg ville se om det ikke kunne skyldes noget fysisk, men lægen sagde bare at alle tal var fine og at mit stofskifte endda var i den høje ende. Selv mit kolesteroltal var fint, på trods af at hele min familie incl. helsøskende, alle har en eller anden arvelig sygdom som gør at de skal have kolesterolmedicin. Hurra! Jeg er det raskeste menneske i min familie! Jeg kan bare ikke lige få lov at se beviserne for det (jeg ville se dem på sundhed.dk da jeg kom hjem, men deres login er nede lige nu) Og alligevel er jeg så træt, at min hjerne slår fra, dagligt, at jeg mister mit ordforråd og bliver dårligere til at stave, at jeg har brug for en middagslur selvom jeg har fået over 9 timers nattesøvn, og hvis jeg sover mindre, får synsforstyrrelser, bliver svimmel eller får det som om jeg influenza. Jeg har prøvet alt muligt, skruet op og ned for aktivitetsniveau, herunder også motion (men prøv lige at nå at dyrke motion med det søvnbehov!), Har skåret hurtige kulhydrater væk, spiser faktisk ufatteligt sundt, fordi for et par år siden snakkede alle om insulinresistens og brainfog, og jeg dyrker mindfullnes og griner og har det sjovt. Faktisk er jeg meget tilfreds med mit liv, jeg er bare så pokkers træt. Nu også træt af min læge, eller af sundhedssystemet. Hvad pokker gør man? Jeg føler jo, især fordi han gav mig en usammenhængende historie om stofskiftesygdomme og behandling, og fordi han ikke viste mig tallene, at han ikke tog mig seriøst og på forhånd havde besluttet sig for, at det var lettere hvis nu var et psykisk problem, men det bliver jo også et et psykisk problem i længden, at være konstant på overarbejde, fordi ens tillærte færdigheder forsvinder, man ikke kan stole på sin hukommelse og skal have alt skrevet ned og sorteret, og så også nå at sove + 9 timer eller forsøge at holde styr på ting med lysprikker for øjnene.
Enit

Enit

415 indlæg
 • Skrevet
Om hvilken sygdom der er i vejen med dig og om lægen burde have videresendt dig til noget andet end en psykolog igen (som jeg kan høre du ikke vil) vil jeg ikke kommentere på :) Men spurgte du om du måtte se tallene? For de fleste mennesker får jo ikke en skid ud af at vide om deres hæmoglobin er 8,6 eller 8,4, så det er måske derfor din læge ikke har vist dig tallene direkte. Du kan da bare vente til sundhed.dk er oppe og køre igen og så tjekke tallene.
CCW

CCW

25 indlæg
 • Skrevet
Tak for svar Enit. Nu ser jeg, at man egentlig ikke kan læse min største frustration: Jeg blev sendt hjem med besked på at jeg var sund og rask, og skulle genoptage nogle af de aktiviteter jeg har måttet opgive pga. træthed og det overarbejde det giver, at jeg husker dårligt. Det frustrerer mig. Jeg oplever at lægen tror at jeg er et pjok, der bare skal tage mig sammen. Han lytter ikke til hvor mange tiltag jeg selv har forsøgt mig med, for at få det bedre, og er ikke interesseret i at undersøge noget nærmere. Med andre ord: Hans overordnede test viser at jeg er rask, men jeg føler mig ikke rask. Det kan han så ikke gøre noget ved.
CCW

CCW

25 indlæg
 • Skrevet
Og svar: Nå ja og til dit spørgsmål: Jeg ved faktisk ikke hvorfor jeg ikke spurgte direkte. Jeg spurgte ind til stofskiftetallet, som han på intet tidspunktet nævnte præcist, men adspurgt direkte om det var højt eller lavt sagde han et eller andet med at når det tal var lavt så måtte stofskiftet være i den høje ende. Det forståd jeg ikke, og det gik så hurtigt, og jeg havde så mange spørgsmål, og han besvarede ting så hurtigt og upræcist, så jeg faktisk til enhver tid ville foretrække en skriftlig konsultation. Det er jo det med den sløve hjerne: jeg er altså ikke hurtig.
culpa

culpa

529 indlæg
 • Skrevet
Jeg tror egentlig ikke, at lægen mener at du er et pjok, men det lader bare til, at hans lægelige vurdering er, at der bare ikke er noget fysisk galt med dig, og når der ikke er det, kan han ikke selv gøre mere for dig. Når det kommer til, at han ikke vil fortælle dig nærmere om resultaterne, vil jeg mene, ligesom Enit, at du ikke ville få noget ud af det, andet end en masse tal og fagudtryk uden at vide hvad det handler om. Mår det kommer til, at han ikke vil undersøge nærmere, er kroppen jo meget kompleks, det kan være at der bare ikke er noget at undersøge nærmere, og at han har lavet de test han kunne uden at finde noget.
emmabarlo

emmabarlo

9 indlæg
 • Skrevet
Når du går ind og kigger på dine resultater kan du få en forklaring på mange af prøverne, samtidig med at de er røde hvis tallene er for høje eller lave, hvor de samtidig viser hvad normalen er. Dine symptomer kunne være pga. Jern eller d-vitamin mangel eller lav blodprocent, men hvis dine svar har været normale så er det nok ikke derfor. Man bliver samtidig ikke sendt videre i systemet hvis der ikke er mistanke for noget, og nogen har bare brug for mere søvn end andre.
CCW

CCW

25 indlæg
 • Skrevet
Så fik jeg adgang til sundhed.dk. Jeg skal nok lade være med at trætte jer med alle resultaterne, men jeg undrer mig over at lægen ikke fortalt mig at mit totale kolesterol er over grænseværdien, og noget hæmpglobin A1c og glykose middel er under grænsen. For alle 3 tal gælder det at de er lige uden for grænseværdierne, men grænseværdierne er vel sat hvor de er af en grund. Kan jeg tillade mig at bede lægen forklare mig betydningen af dette? Det undrer mig især når jeg har fortalt at hele min nærmeste familie har en eller anden arvelig tilstand med kolesterol og at en i min nærmeste familie har type 2 diabetes. B12 ligger i den lave ende, og læser jeg vejledningen står der er at under 250 (mit var 226) bør man supplere med en undersøgelse af et eller andet langt ord. Det har lægen heller ikke nævnt. Så nu står jeg jo egentlig med nogle uddybende spørgsmål, og en hel del undring. Jeg gik jo ikke til læge fordi jeg ville være syg, jeg gik til læge fordi jeg har nogle helbredsmæssige problemer jeg ikke selv kan løse, og som forstyrre mit daglige funtionsniveau - med andre ord, fordi jeg har brug for hjælp til at blive helt rask.
culpa

culpa

529 indlæg
 • Skrevet
Ja, du kan godt bede lægen om at forklare det, men han/hun kender allerede til tallene og ville have orienteret dig, såfremt der rent faktisk var noget galt. De hverken gemmer ting for dig eller prøver at snyde dig. Du tænker alt for meget over det, men du er ikke læge, og har ingen forudsætninger for at lave en kvalificeret vurdering af tallene, så overlad det til lægen.
emmabarlo

emmabarlo

9 indlæg
 • Skrevet
Det er ikke noget lægen vil gøre noget ved, men generelt er det kostrelateret. B12 får du igennem kød og æg. imens hæmpglobin A1c kan være en indikator på diabetes hvis det er forhøjet, det samme med glukose. (hæmpglobin A1c er det der binder glukosen i blodet så det kommer rundt). og kolesterol skal være mere end forhøjet før man siger folk skal gøre noget ved det, da man foretrækker ikke at give piller imod det.
CCW

CCW

25 indlæg
 • Skrevet
Hæmoglobin ac1 var for lavt. Hvad betyder det så? At jeg skal styre mig med mit lowcarb mad? Jeg tager vitaminer med rigeligt b12, så jeg prøver faktisk at tage mod til mig til at kontakte lægen og bede om de supplerende prøver som anbefales ved så lavt niveau som mit var. Jeg gentager lige: jeg kontaktede lægen fordi jeg oplever helbredsmæssige problemer, som ikke er gået væk ved diverse kostændringer (jeg spiser MEGET sundt) og andre livsstilsændringer herunder øget og mindsket aktivitetsniveau. Det har været tiltagende over nogle år, så jeg har haft en del tid til at eksperimentere, uden at finde en løsning selv. Derfor beder jeg lægen om hjælp (igen)

Mest populære tråde