1. Forum
 2. Debatten
 3. Dit liv
 4. Min veninde er prostitueret - skal jeg droppe h...

Min veninde er prostitueret - skal jeg droppe hende som veninde?

Veninde-i-tvivl

Veninde-i-tvivl

5 indlæg
 • Skrevet
Hej Alle. Jeg har et stort dilemma. Jeg har igennem længere tid vist, at min veninde prostituerer sig selv. Fornyeligt fandt jeg ud af, at hun har gjort det under navnet "Livlige Laura" og via søgning på nettet har jeg fundet ud af, at det har været meget opfattende og ekstremt grænseoverskridende - f.eks. at hun har tilbudt forskellige ting uden kondom. At nedbryde sine grænser så ekstremt, samt udsætte sig selv for sygdomme, er selvfølgelig noget rigtigt lort. Men mit helt store problemet er, at hun er det man vil kalde en meget psykisk sårbar person. Hun er nemlig vokset op i et alkoholiseret hjem med mange svigt og muligvis også seksuelle overgreb. Helt klassisk for børn af alkoholikere, udvikler hun også en kraftig anoreksi, har flere selvmordforsøg, med indlæggelse på psykiatrisk afdeling i lang tid. Ydermere havde hendes søster også store problemer, og udvikler også en spiseforstyrrelse. Det ender med at søsteren formår at begå selvmord. Jeg tror, at for de fleste almindelige mennesker, er det indlysende, at min venindes prostituion ikke drejer udforskning af egen seksualitet/frit valg/lykkelig luder. Det er derimod en fortsat selvdestruktiv adfærd, hvis eneste formål er at overdøve de ubehandlede traumatiske oplevelser, som min veninde har haft i sin barndom. I den tid hvor jeg har kendt hende, og hvor hun har været prostitueret, har hun fået det dårligere og dårligere. Hun trækker sig mere og mere fra det sociale/venner og isolerer sig mere og mere. Prostitutionen skader hende helt ekstremt. Og det er selvfølgelig helt vildt hårdt, at se ens vendinde blive nedbrudt som menneske foran øjnene på en, uden at man rigtigt kan gøre noget. For præcis som en alkoholiker nægter at alkoholen er et problem, så nægter min veninde, at hendes prostitution er skadeligt for hendes selv og hendes omgivelser. Jeg har selvfølgelig forsøgt at tale med hende om det, men jeg oplever en kraftig modstand, og det er derfor ikke et emne vi kan tale specielt meget om. Da jeg selv er ved at nå den alder, hvor man tænker på at stifte familie, børn osv., er min veninde blevet et problem for mig. For hun er jo selvsagt en kæmpe belastning for mig. Nogle gange kan jeg bare ved at tænke på hende, bryde ud i gråd. Og sådan kan jeg ikke gå og have det, hvis jeg selv skal have energi til kæreste, familie osv. Jeg overvejer derfor, at gøre ligesom man gør med alkoholikere. Dvs. stille hende et ultimatum, hvor hun skal vælge mellem at stoppe hendes prostitution/gå i behandling, og vælge hendes selv til. Eller også forsætter hun med prostituere/ødelægge sig selv, og vi må så stoppe vores venskab. Men jeg er bange. Jeg er rigtigt glad for hende, og vil savne hende helt utroligt meget, hvis vores venskab stopper. Hvad synes I jeg skal gøre?
Havkatten

Havkatten

5 indlæg
 • Skrevet
Den er svær.

Der er tre aspekter i det her, som Du skal huske alle tre kan eksistere uafhængigt af hinanden:
1. prostitutionen
2. selvdestruktiv adfærd og fortsat nedbrydning af grænser
3. alkohol- og muligvis kommende stofmisbrug med alt hvad der følger af opførsel

Selvom den ene var løst, ville de andre stadig kunne være der og omvendt.

1. ville jeg ikke bryde mig om, men kunne acceptere > muligt og måske påbudt at forholde sig passivt til som veninde
2. ville jeg ikke kunne acceptere, og vil påvirke forholdets karakter fra den ene side > kræver aktivt ståsted fra veninde
3. kan nedbryde venskaber gennem ændret adfærd > kræver afgrænsning

Hvad tænker Du om de tre ting?

At være tæt på mennesker med den kategori problemer er ikke hyggeligt. Dermed ikke sagt man ikke skal gøre det. Men det skal være båret af kærlighed og bakket op af et afgrænset eget ståsted. For der vil være store dele af jeres personlige forhold hvor Du er den der giver mest.

Hun gør muligvis det at hun løser eksistensielle problemer (indtægt) og behov for at være synlig med det eneste hun har lært er noget værd ved hende. Det giver også god mening at hun skubber grænser, for hvis hun er blevet mishandelt og eller misbrugt, har hun oplevet det der punkt hvor hun prøver at "ikke ville", hun har været på sin grænse og har ikke kunnet forsvare den. Det er det punkt, hvor modstanden og viljen bliver knækket, som gør ondt, så ingen grænser = mindre smerte. At det så ikke hjælper kan hun drikke sig ud af (i det hårde prostitutionsmiljø må Du regne med det ikke forbliver ved alkohol).

Så hvad kan Du gøre? Du kan tage en beslutning om Du kan afgrænse et område hvor hun kan være i Dit liv, selvom hun kommer derud hvor hun ikke kan give noget. Du har ret, energien skl komme fra Dig. Kan Du det, så kan Du være den stemme i hendes liv som siger: "Hvis du vil ud af et af dine mareridt (eller alle tre på en gang) så kan jeg følge dig til døren til der hvor der er noget hjælp. Men jeg kan ikke følge Dig med ud i mareridtet". Kan Du ikke afgrænse dette, eller har Du ikke overskud / struktur til at give den lille hjælp selv, og finde og påpege den store hjælp udefra, så er det mest ærlige at sige "jeg kan ikke følge Dig derud".

Prøv muligvis SELV noget terapi eller samtaletilbud omkring det tab og de samvittighedskvaler, Du gennemgår.

Ønsker Jer alt godt.
gitte345

gitte345

824 indlæg
 • Skrevet
Hvorfor I himlens navn skriver du hendes navn herinde og fortæller alle hendes meget private historie? Så kan de google sig frem til hende. Du ydmyger hende. Du lyder vitterligt til at være en veninde, der slet ikke respekterer hende. Mon ikke hun er bedre tjent uden dig.
Veninde-i-tvivl

Veninde-i-tvivl

5 indlæg
Hej Havkatten, og tak for svar.

Jeg tror du har misforstået mig. Min veninde har pt. ikke noget alkoholproblem. Det er hendes ene forældre der havde et kraftigt alkoholproblem og derved omsorgssvigtede min veninde kraftigt.

Mht. dine tre aspekter så tror jeg ikke, at de tre kan eksistere uafhængigt af hinanden.

Jeg mener, at prostitution, alkohol, stoffer osv. alle er former for handlinger af "Selvdestruktiv adfærd og nedbrydning af grænser".

Jeg er dog enig i, at den selvdestruktive adfærd kan udmøntet sig i forskellige handlinger uafhængigt af hinanden.

Mht. dine tre næste punkter, så er det lidt kompliceret.

At kunne acceptere selvskadende adfærd, afhænger af, hvilken handling der er tale om.

Anoreksi/spiseforstyrrelse kan jeg f.eks. godt acceptere. Der vil jeg støtte hende, til den dag hun bliver rask... eller dør :-(

Alkohol/stof-misbrug er det lidt sværere. Det vil jeg kunne acceptere til en vis grænse. Men hvis grænsen bliver nået, så vil jeg stille et ultimatum.

Prostitution er det rigtigt svært. Her er det jo ikke tale om et simpelt misbrug, men derimod et helt kompleks. Der er simpelthen så mange forskellige ekstremt skadelige facetter ved prostitution. Jeg har levet med min venindes prostitution i en del år, hvor jeg igennem årene har set hende blive mere og mere psykisk og socialt nedbrudt. Men jeg bliver også selv nedbrudt. Jeg er begyndt at se mig selv som en pårørende til en misbruger. F.eks. ser jeg nogle skadelige tendenser hos mig selv, som typisk er kendetegnede for det man kalder for "medmisbruger"-adfærd. Og det er derfor jeg overvejer om jeg skal droppe hende som veninde. Simpelthen for at passe på mig selv.

Du har nok ret i, at jeg bør tage kontakt til en psykolog/terapi. Og jeg bør nok finde nogle der har erfaring med alkoholmisbrug og prostitution.
Veninde-i-tvivl

Veninde-i-tvivl

5 indlæg
Hej Gitte,

Det kan jeg ikke se som et problem. Det er jo ikke hendes private navn, men derimod hendes alias, som hun bruger når hun er prostitueret.

Jeg ved ikke hvem det er du referer til, når du skriver "Så kan de google sig frem til hende". Hvem er DE?? Er det andre prostituerede? Eller de mænd der ansvarsløst ødelægger og nedbryder min veninde? Alfonserne? Bordelejerne? For det kan jo kun være mennesker fra prostitutions-miljøet du mener!! For de er de eneste der kan forbinde det jeg skriver her, med en fysisk person. Men det er vel at mærke en annonym person, for i prostitutionsverdenen er man jo ikke andet end en krop.

De eneste der ydmyger og ikke respekterer andre, er prostitutions-miljøet. Og primært de mænd som har udnyttet min venindes psykiske sårbarhed til at få hende til at tro, at hendes prostitution er godt, dejligt og alt muligt andet vrøvl. Og du kan være fuldkommen sikker på, at disse mænd er fuldkommen ligeglade med min venindes baggrund og psykiske sårbarhed, sålænge de med deres penge kan fortsætte med at udnytte hende.

At skrive, at jeg ydmyger og ikke respekterer min veninde, er fuldkommen latterligt. For jeg respekterer og elsker min veninde meget!!

At du derimod lægger op til, at hun skal droppe sit venskab med mig, er derimod ekstremt respektløst. Det kan i væreste fald betyde, at hun isolerer sig endnu mere, og forsvinder endnu mere ind i prostitutions-miljøet.

Gad vide, om du ville have ment det samme, hvis der var tale om en narkoman der blev udnyttet af et narko-miljø?
contrast

contrast

1823 indlæg
 • Skrevet
"F.eks. ser jeg nogle skadelige tendenser hos mig selv, som typisk er kendetegnede for det man kalder for "medmisbruger"-adfærd." - jeg tror du har svaret her. Det er farligt for dit helbred og velvære at have kontakt med hende, og det skal der handles på. Hun er så indgroet i det kompleks, så hvis du har noget som helst håb om at hun kan ændre sig til det bedre, så er det bedst at lægge det håb på hylden nu. Hun er uden for pædagogisk rækkevidde, når hun afviser din bekymring om det. Og det er også klart at hun gør det, for ud fra det du beskriver om hende, hvor skulle hun så finde de ressourcer fra til at lytte? Det er jo den eneste måde, hun føler sig "set" og i kontrol på, og det skal ingen tage fra hende - hvis man skal følge hendes tankegang. Jeg tror ikke der er mere for dig at komme efter. Det er bare generelt rigtig svært at være venner med nogen, som man ikke deler livssyn/værdier med, i hvert fald i nogen grad. Og når de så decideret er faretruende for ens helbred pga. dårlig indflydelse, så må man sige fra, selvom det gør ondt. Hvad har du egentlig tilfælles med en, som er så indgroet i den verden? Det er et meget uligevægtigt venskab hvor du giver mere end hun giver dig, og det skaber ikke andet end stress. Man må altså gerne afslutte et venskab selvom den anden står i en svær situation. Du kan slet intet gøre for at ændre hendes situation - hun skal selv ville det og have ressourcerne til det, og det tyder ikke på, at det kommer til at ske.
Veninde-i-tvivl

Veninde-i-tvivl

5 indlæg

Hej Contrast, tak for svar.

Det er et hårdt svar at læse. Omend jeg kan sagtens forstå dig. For set udelukkende ud fra det jeg har skrevet her på siden, så ville dette også være mit eget råd til mig selv.

Men det jeg ikke har skrevet, er at jeg er begyndt at se nogle forbedringer hos hende. Bla. kan man se på hendes prostitutions-annonce på nettet se, at hun i øjeblikket holder pause med at prostituere sig. Dette er rigtigt godt, men jeg havde selvfølgelig hellere set, at der stod, at hun var helt stoppet.

Derudover så kan jeg også spore en tvivl hos hende. Hun er faktisk meget intelligent (har gymnasial uddannelse), og har stort potentiale til at læse videre på universitet el. lign. Og man kan godt tale til hendes intelligens, og få hende til at indse, at hendes prostitution er dybt skadeligt for hende selv og omgivelser. Men desværre så er hun under sin opvæst blevet oplært til at hemmelighold og benægte i forhold til alkohol-problemet i hjemmet. Samme hemmelighold og benægt-strategi bruger hun så nu om sin prostitution. Og det gør det meget svært at nå helt igennem til hende.

Jeg håber fortsat, at der er en bedre fremtid for min veninde. Hvis jeg ikke gjorde dette, var jeg smuttet som veninde for mange år siden.

Målet med denne tråd, var at jeg havde behov for at reflektere lidt over situationen. Og jeg er nu kommet frem til, at jeg fortsat vil være der for min veninde., sålænge jeg kan spore en forbedring hos hende, i forhold til at få prostitutionen på afstand, eller allerhelst helt at stoppe. Dog med den undtagelse, at hvis jeg selv skulle gå hen og få børn/familie, så vil jeg enten droppe hende, eller have hende som en "hemmelig" veninde. Jeg vil nemlig ikke kunne gøre hende til en del af min fremtidige families bekendtskabskreds, idet hendes prostitution trækker så store dybe dysfunktionelle spor efter sig, som vil være potentielt skadeligt for alle familier, at få for tæt på.

Tusind tak for jeres svar.
Veninde-i-tvivl

Veninde-i-tvivl

5 indlæg
 • Skrevet
Lige et hurtigt ekstra-spørgsmål i forhold til mit oprindelige indlæg.

Er der nogle der har erfaringer med tilbud til "voksne børn af alkoholikere" ?

Jeg har selv fundet frem til f.eks. tuba.dk men er der andre?

Og er der nogle, der ved om man kan få hjælp/rådgivning hvis man er pårørende (i mit tilfælde veninde) ?

Og hvis det koster noget, kan man så få det dækket af det offentlige/vores skattebetaling?

Ved godt, at jeg bare selv kan gå i gang med at tage kontakt. Men det ville være rart at høre fra andre der evt. har været i en lignende situation.
Tak for alt

Tak for alt

1 indlæg
 • Skrevet
Ked af at høre det med Laura.

PAS PÅ DIG SELV, Smukke, Dejlige Laura. Du er et rigtig, rigtig godt mennesker med SÅ utroligt meget at byde verden.

Ærgeligt at det skulle gå så vidt,for du fortjener et roligt liv med god indkomst og dejlig kæreste.
Christel61

Christel61

1 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret
Kære veninde-i-tvivl,

Hvilken trist historie om din veninde. Det rører mig dybt. Jeg har selv en datter, som har været igennem meget af det samme som din veninde. En kaotisk barndom, udfordret skolegang, mobning, udvikling af anoreksi pga. lavt selvværd i en alder af 9 år, flere indlæggelser på psykiatriske afdelinger, selvmordsforsøg, mange skoleskift, hun er meget selvkritisk/depressiv i forhold til hendes egne evner i skolen og gymnasiet med dårlige karakterer til følge, til gymnasie-fester med de "de farlige drenge", har grænsesøgende sex-adfærd på internettet. Efter gymnasiet nærmest direkte ind i prostitution og et on/off stof-misbrug.

I dag er hun heldigvis 100% clean i forhold til stoffer. Hun er ude af prostitution og fuldkommen helbredt i forhold til sin anoreksi :-)

Først da vores datter erkendte, at hendes seksuelle grænsesøgende adfærd ikke var hendes egen seksualitet, men en konsekvens af hendes anoreksi, kunne hun stoppe som prostitueret og blive helbredt for sin anoreksi.

Men at stoppe som prostitueret er ikke nogen let process. Hele bordel-miljøet virker konstant hjernevaskende på de kvinder der er i det miljø. Fx. de mænd der køber sig til sex, som på den værste sleske måde, er "venlige" og konstant siger man er klog, smuk og dejlig. Men i virkeligheden vil disse mænds taknemmelighed falde til jorden med et brag, hvis ikke adgangen til at tilfredsstille sig i ens kropsåbninger var der.

"Tak for alt"'s indlæg er et klart eksempel på denne utiltalende adfærd. Det er tydeligvis en mand der har købt sig til tilfredsstillelse i din venindes kropsåbninger, og "takker" nu herfor. Men tænk over, at den pågældende mand må have læst denne tråd, og derfor vidende om hvilke problemer hun har, og at han derfor ved, at han har udnyttet en psykisk syg person på det groveste. Det er som at se en voldtægtsmand takke for at have voldtaget en kvinde. Det er dybt grotesk, og bør ses som et kynisk forsøg på at lokke din veninde tilbage til prostitution.

Min datter havde store problemer med at stoppe, netop på grund af sådanne mænd. De kontaktede hende og overtalte hende igen og igen til at fortsætte, selvom hun tilkendegav at hun ville stoppe. Hun kunne ikke stå imod, og det tog hende næsten to år at komme helt ud af det. Og selv flere år efter hun stoppede, blev hun kontaktet af mænd der vil overtale hende til at "vende tilbage". Frygteligt!

Måske læser din veninde med herinde? Jeg håber at min datters historie kan hjælpe hende til at indse, at den eneste vej til at blive fri for sin anoreksi, starter med at stoppe med at prostituere sig selv.

Alle de psykologer/eksperter som vi har talt med i forbindelse med min datters terapi, har fortalt, at hvis man har en spiseforstyrrelse og er i prostitution, så vil man kun kunne komme af med sin spiseforstyrrelse, hvis man kommer ud af prostitution.

I dag ser min datter ikke sig selv som et offer, men derimod som en overlever. En overlever der har en dejlig fremtid fyldt med ægte og ubetinget kærlighed. Det kan også blive din venindes fremtid. Hvis hun tør...

Håber det bedste for dig og din veninde.

Seneste tråde