1. Forum
  2. Debatten
  3. Dit liv
  4. Skal man finde ny bank ved huslån?

Skal man finde ny bank ved huslån?

Line995

Line995

12 indlæg
  • Skrevet

Hej!

Min kæreste og jeg er ved at kigge på hus. Vi er begge færdiguddannede (har været det i over 2 år) og har gode jobs.

De huse vi har kigget på, ligger fra 2.5 til 3 mio. Hvordan foregår det, når man skal låne pengene i banken? Skal man finde den rigtige bank, som kan tilbyde de bedste muligheder? Og skal både min kæreste og jeg skifte bank, hvis vi skal låne pengene til et hus?
Banken jeg har, er jeg enormt glad for, der har aldrig været nogle problemer og jeg har altid fået en service i topklasse. Lidt ærgerligt, synes jeg, hvis jeg skal til at skifte til en anden bank, for at kunne tage lån til et hus. 

Kan det virkelig passe, at man skal gøre dette, eller kan man via den ene parts bank, nøjes med at tage lån der fra?

På forhånd tak for hjælpen! 

1987-male

1987-male

3039 indlæg
  • Skrevet
  • Sidst opdateret
Det kommer jo an på din økonomi. Hvis banken kan se, at du er i total gæld, så låner de jo ikke penge ud til dig. Da de ikke kan se din kærestes økonomi, går de mest ud fra din. Men jeg regner med at du har en fornuftig økonomi, ellers ville du ikke spørge. Jeg foreslår at i laver et bankudskrift fra din kærestes konto så du har et overblik over hvor mange penge han har. Dernæst tager du ham med til din egen bank, hvor du har aftalt et møde med din bankrådgiver. Så siger du, sådan og sådan, jeg vil gerne købe et hus til 3 mio, kan vores økonomi trække det? Så siger han, tjah, du kan få et lån der hedder det og det, da i ikke har alle 3 mio, så i køber for 2 mio og låner resten i banken, er i tilfredse ja/nej. I går hjem og tænker over det og kigger på om jeres økonomi kan trække det. Mine forældre gjorde sådan da de købte et hus mere, men fandt så ud af, at banken tjente kassen ved at låne penge ud til dem, så de sagde til banken "ok nu har vi betalt til jer i et år og nu gider vi ikke mere, vi vil gerne smide den sidste million ind selv" så sagde banken jamen jamen det kan vi ikke helt klare lige nu (dårlige undskyldninger) og så trak de det i langdrag, fordi de tjener jo kassen på at folk låner de penge af dem men til sidst så sagde de alligevel, ok, fred være med jer, vi opsiger jeres lån og i smider selv den sidste million i huset og gå så med jer. Så: Kiiig nu på den aftale banken foreslår. Få en ven til at kigge på den også så han kan sige "wtf de flår jer" sig til dem at det lån det duer ikke. Og så får i et bedre tilbud og hvis det er godt nok, så sig ja. Og hav altid en plan b: "Hvis vi ikke kan betale for huset & lånet, sælger vi det". I disse tider, hvis man har et lån, så skal der jo også være penge der skal betale for det lån, og hvis jeres indkomst falder pga corona, så skal man altid have en worst case scenario i hovedet: Hvis vi ikke kan betale det, sælger vi huset. Vi skal under ingen omstændigheder gå i minus i vores økonomi.
AgnetheBM

AgnetheBM

23 indlæg
  • Skrevet
Jeg tænker i har snakket med en eller flere pengeinstitutter nu, men jeg vil da lige skrive også.

Når i vil købe hus, så vil banken kræve i begge er kunde der, så de har fuldt indblik i jeres økonomi.
Det er selvfølgelig ikke nødvendigt at skifte, før i har sagt ja til et tilbud.

I kan som tommelfingerregel låne hvad der svarer til 3,5-4 × jeres årsindkomst før skat.
Der skal i trække alt andet gæld fra, fx bil, SU, forbrugslån og kreditter.

I kan få tilbudt 80% af husets værdi i realkredit, som er det billige lån. Der ligger langt de fleste realkreditinstitutter nogenlunde ens på prisen.

I skal selv have 5% af husets værdi og 5% af omkostningerne til købet.
De resterende penge bliver som banklån, med mindre i selvfølgelig har en større opsparing.

Banklån og gebyrer er der i skal kigge jer for. Der kan i et hente tilbud fra flere banker. 

Men hvis du er glad for din bank, så betyder det altså også noget.

Selvføkgelig tjener banken penge på at låne jer penge, ellers ville den ikke kunne eksistere. 
For hver rådgiver der sidder der ude, skal der tjenes til 2×løn, lokale omkostninger, reklame omkostninger, diverse andet og så være et overskud. 

Jeg håber i får lov at købe drømmeboligen, men bliv nu ikke sur på banken, hvis de mener i ikke har råd.
De er spændt hårdt op af regler fra finanstilsynet, som skal overholdes, hvis banken ikke skal have påbud og bøder.

Man kan altid prøve at spørge i en anden bank, hvis man får en nej.