1. Forum
 2. Debatten
 3. Mad
 4. Cola

Cola

bb☀

bb☀

2208 indlæg
 • Skrevet

Jeg har tænkt på noget.. Hvis man nu spiser sundt, men drikker cola til, kan colaen så opløse og "syre" nogle af de sunde stoffer(vitaminer, antioxidanter osv.) der er i den mad man har spist?

cobra.luigi

cobra.luigi

139 indlæg
 • Skrevet

Colaen er jo ikke nær så sur som mavesyren, så det tvivler jeg meget på

sangius

sangius

4872 indlæg
 • Skrevet

Nej. Din mavesyre er lige så sur, måske lidt surere, end en cola. De vitaminer der ikke kan tåle syre bliver bundet til noget andet i maven, så de klarer turen gennem systemet...

sangius

sangius

4872 indlæg
 • Skrevet

cobraluigi - mavesyre har ca. den samme pH som en cola... Cola er noget surt stads...

BB - hvis jeg var dig ville jeg være tusind gange mere bekymret for mine tænder end for de vitaminer jeg indtager...

cobra.luigi

cobra.luigi

139 indlæg
 • Skrevet

Sanguis. jamen skader cola så også spiserør? Så er det vel praktisk talt at kaste op hele dage hvis man drikke meget Har altid troet at det var sukker som var skyld i alt det dårlige

sangius

sangius

4872 indlæg
 • Skrevet

cobra luigi - der er mere til en syre udover blot dens pH-værdi. Nogle syre vil ætse meget på en slags overflade, og næsten intet på en anden. Nogle syrer har en relativ høj pH (for en syre), men ætser alligevel huden. Andre syrere har en relativt lav pH, men ætser alligevel ikke huden.

Desuden er mavesyre mere tyktflydende, og vil klistre mere fast til slimhinden i spiserøret, og derved ætse mere end cola.

Men jeg har tidligere fået at vide, at cola også ætser spiserøret - så vel som tænderne.

Sukkeret er også skyld i noget dårligt, men det er hovedsagligt syren som man advarer imod, når man f.eks. snakker om at det er dårligt for tænderne.

bb☀

bb☀

2208 indlæg
 • Skrevet

Okay tak for svar. Sangius: ja du har ret, skal passe på tænderne!

Men hvorfor foreslår (mine tidligere) læger + det står overalt på nettet og er meget udbredt at man skal drikke rystet cola (og spise revet æble og saltchips) hvis man har ondt i maven, da colaen i nogle tilfælde kan hjælpe med at dræbe de bakterier der forårsager maveondet?

anilara

[slettet bruger]

0 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret
Deleted
sangius

sangius

4872 indlæg
 • Skrevet

bb - det er også noget pjat... For det første er cola slet ikke desinficerende. For det andet kan man have maveonde af mange andre årsager end bakterier...

Desuden ville det jo ikke give mening - hvis du ryster colaen og drikker den, så har den jo netop fået en højere pH-værdi, da du har fjernet en del af kulsyren.

Men det er placebo, som anilara siger - det har ingen klinisk dokumenteret effekt at drikke sukkervand med farvestoffer i...

sangius

sangius

4872 indlæg
 • Skrevet

Det en cola kan gøre godt for, hvis man f.eks. har diare er:
- Man får tilføjet væske
- Man får tilføjet sukker (dog for meget, det kan forværre symptomer)
- Man får tilføjet salte

Men der findes mange andre drikke, som kan gøre samme trick...